Skift til et solvarmeanlæg

Skift til et solvarmeanlæg

februar 26, 2013 0 Af kasper

Har du et gammelt og slidt olie- eller gasfyr – og er du træt af de høje elregninger? Så er det nu, at du skal overveje mulighederne inden for solvarme. Solvarmeanlæg er en billig og miljøvenlig løsning, der kan give dig varmt brugsvand og varme din bolig op. Hvis du både er interesseret i at skåne miljøet og din pengepung, så er det måske solvarme du skal kigge efter.

Solvarmeanlæg er meget effektive og kan have en nyttevirkningsgrad på op mod 50. Med andre ord bruger et solvarmeanlæg kun ca. 2 % af det samlede energiudbytte, som du høster med et solvarmeanlæg. Et sådan anlæg kan endvidere bruges i kombination med et pillefyr, og stadigvæk skære mange tusinde kroner af din elregning.

Hvad består et anlæg af

Et solvarmeanlæg består af nogle komponenter, der tilsammen kan spare dig og miljøet for meget. Disse komponenter er en solfanger, en cirkulationspumpe og en varmtvandsbeholder.

Når solens skinner, rammes solfangeren af solens stråler og varme. Solfangerens væske opvarmes af solen, og cirkulationspumpen sørger for at sende den opvarmede væske videre til varmtvandsbeholderen. En varmtvandsbeholder indeholder som regel 200-300 liter, og røret med den opvarmede væske fra solfangerne løber ud i bunden af beholderen. På denne måde afgives varmen til vandet i varmtvandsbeholderen.

Temperaturen i både solfangeren og varmtvandsbeholderen styres elektronisk – og når den frostsikre væske i solfangeren er varmere end vandet i varmtvandsbeholderen, så starter cirkulationspumpen. Der findes to typer solvarmeanlæg; et der giver varmt brugsvand, og et der både giver varmt brugsvand samt bidrager til opvarmningen i husstanden.

Overvejelser i forbindelse med et solvarmeanlæg

Hvis du overvejer, at investere i et solvarmeanlæg – så kan du i dette afsnit læse mere om, hvad du skal gøre dig af overvejelser.

Det første du skal overveje er, hvor solfangerne kan placeres hjemme hos dig selv. Det er vigtigt, at solfangerne kan vende mod syd, og at der ikke er træer, der skygger for solen. Hvis du overvejer at montere solfangerne på dit tag, skal tage have en hældning på 30-60 grader.

Dernæst skal du overveje dit vandforbrug. Hvis du ikke har et varmtvandsforbrug på +100 liter dagligt – så er et solvarmeanlæg ikke den bedste løsning. Ydermere kan et solvarmeanlæg ikke svare sig, hvis du har pligt til at tilslutte dig fjernvarme. Hvis du vil have et solvarmeanlæg til at varme din bolig op, så er det vigtigt, at du har et vandbåret varmeanlæg i boligen.

Slutteligt kan du overveje, hvilken varmeløsning du kan koble på dit solvarmeanlæg. For at sikre tilstrækkeligt varme om vinteren, er det nødvendigt at kombinere et solvarmeanlæg med fx et pillefyr, en brændeovn eller et oliefyr. Et solvarmeanlæg producerer ca. 60-70 % af dit årlige varmtvandsbehov – hvorfor det er nødvendigt at supplere med en anden energikilde i vinterhalvåret.

Slutteligt kan det nævnes, at et solvarmeanlæg bør installeres og indkøbes fra en virksomhed, der har stor erfaring med denne type anlæg. Det er din garanti for, at du får et godt produkt, der lever op til forventningerne.

Disclaimer