Gedehamse og hvepsebo

december 20, 2021 0 Af oliver

Er du plaget af en stor gedehams kan det afhængigt af dens størrelse og lokation blive en byrde at nyde havelivet om sommeren. Gedehams er nationens måske største sommerinsektplage, og det er derfor også nogle af de opgaver som er mest hyppige i ordrebogen for landets førende virksomhed indenfor Fyns Skadedyrsservice. Hveps eller gedehams er meget typiske for alle husstande landet over, hvilket også gør at vi hører om mange tilfælde hvor man selv har forsøgt at fjerne gedehams, men med irriterende efterfølger – f.eks enten fysisk eller i form af at hvepsene vender tilbage til et deres bo, grundet mangelfuldt forsøg på at fjerne gedehamsen.

Ofte i gavlen

Ofte ses stor gedehams eller kæmpe hveps i gavlspidserne enten inde eller udenfor. Dertil er de ofte skjult i et udhæng eller bag udhængsbrædder. Det anbefales derfor at man holder godt øje og eventuelt undersøger nærmere, hvis der kommer usædvanlig stor hvepseaktivitet på eller omkring terrassen. Hvis man skal komme ind på skadedyrets biologi, i dette tilfælde stor gedehams, er der tale om normale hvepse eller svensk skovhveps. Disse er nemme at identificerer med deres advarselsfarver, gul/sort og orange/sort. Selve hvepseboet er opbygget af gennemtyggede træfibre.  Og i modsætning til et hvepsebo, kan en stor gedehams ikke bygges under jordoverfladen. I stor gedehams findes helt op til 100 arbejderhveps.

Social struktur i boet

Disse arbejder på højtryk for gedehamsdronningen for at opbygge boet og cellerne. For at komme helt ind og påvirke gedehamsen, er det bedst at sprøjte giften direkte ind i indflyvningshullet i boet. Gør man ikke det, vil behandlingen sandsynligvis stadig virke, men med lidt større risiko for at boet genopbygges hvis man ikke er kommet ordentligt ind. Det er netop en af grundene til at man bør overlade det at fjerne en stor gedehams, til professionelle som kan garantere at skaden er behandlet og at gedehamsen er ubeboelig. Det kræver en vis rutine at vide hvor og hvordan en stor gedehams skal besprøjtes og behandles, hvilket den omtalte virksomhed næsten 30 års erfaring med.

Efter bekæmpelsen vil man typisk se de mange arbejdere som er vendt tilbage for udtur, begynde at flyve rundt omkring i desperat søgen efter boet og deres dronning. Dette kan vare nogle timer, og samtidigt med at det er det sidste stadie i behandlingen, så er det også en bekræftelse på at den store gedehams er behandlet til fulde. Døjer du derfor med hvepsebo eller stor gedehams, er det den bedste løsning at du kontakter en skadedyrsvirksomhed som har langvarig erfaring med dette.

Disclaimer