Dit barns far: Bliv klogere på ham

februar 13, 2015 0 Af kasper

Hvordan kan mænd ofte fortsætte med at se fjernsyn, lave mad eller sove, når den lille græder? Hvorfor bliver deres koncentrationsevne ikke forstyrret? I stedet reagerer vi kvinder med straks at springe op, forlade potter og pander eller vågner med et sæt fra søvnen. Læs evt. mere om børn og fædre.

Han er optaget af sit job

Mens din mand er optaget på jobbet tager du tørnen som nybagt mor hjemme. Med hans 37 timers arbejdsuge plus det løse kan det føles som om, han glemmer alt om baby og familietid. Den dejlige følelse af at være blevet mor kan til tider blive erstattet af savnet efter at være sammen med et voksent menneske – især barnets far.

Overvej: Efter de første barselsuger, som du og din mand har tilbragt sammen, er det tid til, at han skal tilbage på job. Det betyder, at du nu har haft det meste af tiden sammen med jeres nyfødte. Du oplever alle de små finurlige ting ved barnet, ser dets udvikling og fremskrift dag efter dag og er på den måde tæt og stærkt forbundet med barnet. Samtidig bruger din mand en stor del af tiden væk fra jer. Han kan dermed ikke på samme måde følge med i jeres guldklumps udvikling og er for så vidt ikke forbundet til barnet i samme grad, som du er.

Fokuser på: Selvom du kan mangle tiden sammen med barnets far og i løbet af dagen sagtens kunne bruge et par ekstra hænder (og en del mere søvn!), så har du alligevel mulighed for at fokusere på glæden ved det tætte bånd, der er mellem dig og barnet. Jeres symbiose er noget ganske særligt, som kun du som forælder får lov at opleve. Er det ikke tilstrækkeligt for dig, så husk at tale med din mand om det, så han forstår, hvordan du oplever hverdagen. Husk at dine behov for din mands tilstedeværelse og hjælp med barnet ikke nødvendigvis er hans behov.

Han har et job, han skal passe, og det indebærer givetvis, at han ikke kan have familien i tankerne hele døgnet – og det er ikke ensbetydende med, at han er en dårlig far. Du kan desuden spørge ham, om det er muligt at tage et par timer tidligere fri en gang imellem. På den måde kan du af og til få et afbræk i den måske trivielle hverdag og få mulighed for at gøre nogle andre ting.

Hans tilknytning til barnet mangler

Ved at tilbringe de fleste af døgnets timer sammen med dit nyfødte barn har I fået en ubeskrivelig tilknytning til hinanden. Du kender dit barn meget bedre end nogen anden. Du ved hvordan det opfører dig, når sulten melder dig. Du kender tegnene på træthed, og du ved også nogenlunde, hvornår bleen trænger til at blive skiftet. Dit moderinstinkt hjælper dig i mange tilfælde til at vide, hvad dit barn har brug for. Den samme fornemmelse har din mand ikke, og det kan ind imellem være sårende at opdage, at han har svært ved at knytte sig til jeres barn, før det begynder at tale.

Overvej: Du er så knyttet til dit barn, at det for dig kan virke fuldstændig unaturligt at forlade hjemmet uden skiftetasken og barnevognen. Jeres symbiose har stor, stor indflydelse på jeres hverdag, og dit liv er derfor i høj grad præget af familieforøgelsen. Det samme behøver ikke i samme grad være tilfældet med din mand. Tænk derfor over, om det at være tæt på barnet døgnet rundt er et behov du har, og om din mand har et anderledes forhold til det. Og husk, at det er ganske naturligt og helt okay.

Fokuser på: Husk at fortælle din mand, hvordan du har det. Hvis det du savner er, at I sammen koncentrerer jer om jeres baby – spiser sammen, leger sammen, sidder sammen når den skal spise osv. – så fortæl din mand det. Han regner det helt sikker ikke ud selv. Og hvis du modsat ønsker en tur i byen alene, så stik din mand sutteflasken og smut en tur i byen uden familien. Det vil med stor sandsynlighed give dig ekstra energi til at være mor, når du er kommet hjem igen.

Kilde: KLODSMAJOR.DK

Disclaimer